Spojení chutí jako jsou maliny, borůvky a mléčná čokoláda se středním tělem, nízkou aciditou a aroma bezinky? Zrna označovaná jako tzv. „výběrová káva“ chutnají a voní přesně takto božsky. Káva je druhou nejobchodovanější komoditou světa za ropou a není tomu tak náhodou.

Téměř každý dospělý člověk ze západní kultury nedá na kávu dopustit. Bez ní to ráno prostě není ono. Méně vyspělé země jsou naopak často ty, které kávu pěstují. Pro tyto země je káva alespoň malou výpomocí v kvalitě života místních obyvatel. Ať už si tuto pochoutku kupujete kvůli kofeinu, na chuť nebo u ní rádi trávíte příjemný čas s přáteli, chladným káva nenechává téměř nikoho.

Výběrová a komoditní káva

Je velký rozdíl mezi „Výběrovou kávou“ a komoditní kávou. Výběrová je označována ta, která prochází četnými kontrolami kvality a na bodové škále dostává alespoň 80 bodů ze 100. Výběrovou se nazývá podle toho, že je každé zrnko ručně sbíráno z keřů ve chvíli úplné zralosti. Každý plod totiž zraje na větvičce v jiný čas a můžeme tak v jednu chvíli vidět na úplně zelené plody, stejně jako ty zralé a přezrálé. Na rozdíl od výběrové kávy je komoditní káva sbírána stroji podobnými kombajnům a logicky se tak nehledí na její zralost. Jde jen o co největší množství, které se potom přepraží, aby se zakryly všechny nedostatky a káva chutnala vždy stejně. Tento rozdílný přístup ke kvalitě výběru zrn a zpracovávání kávy se potom projevuje ve všech stádiích postupu zrníčka od keře až do vašeho šálku.

Spoluzakladatel služby Coffee to Home, Ondřej Macků, nám svými slovy tento rozdíl popsal: "Všichni mně nadávají, že jsem jim výběrovou kávu vůbec představil. Zkusili ji, a už se nemohli vrátit k té komoditní. Ten doušek kávy, po kterém museli zkřivit úsměv a ztuhla jim pusa, už prostě všem přestal chutnat. Já chuti výběrové kávy říkám „kávové nebe“ a myslím si, že to není daleko od reality."

Chodíte rádi do kaváren? Potom se určitě pídíte po tom, jak udělat doma kávu stejně dobrou, jakou ji dostanete v kavárně. Pokud tento problém také řešíte, tak čtěte pozorně dál.

K přípravě výborné kávy nemusíte kupovat kávovary za tisíce korun, můžete ji mít i daleko levněji. Slyšeli jste už někdy o Dripperu nebo French pressu? Pokud ne, rozhodně jim dejte šanci, za pár korun získáte kávu, do které se zamilujete.

Používat kvalitní zrnkovou kávu

Nejdůležitější je ale používat kvalitní zrnkovou kávu, kterou pomelete těsně před použitím. V opačném případě káva vyčichne už po 15 minutách od pomletí a žádné vakuové balení vám nepomůže. To je jen marketingový trik velkých společností. Kávu byste měli vždy dávkovat v poměru 1:16 (káva:voda) a zalévat převařenou vodou o teplotě okolo 92°C. Toho dosáhnete tak, že počkáte zhruba 40 vteřin od vypnutí varné konvice. Kávu zalévejte postupně a následně ji nechte v papírovém filtru „vykvést“. Nikdy ji znovu neohřívejte, už by neměla tu správnou chuť. Po použití přístroj vždy důkladně umyjte, abyste ho zbavili olejů, které káva produkuje při louhování.

Řekli jsme si, jak kávu připravit co nejlepší. Kde ale přijít k těm kvalitním a nejlahodnějším zrnkům kávy? Nejlépe přímo u zdroje - v pražírnách! O těch českých si můžete přečíst zde.

La Boheme Café

Pražírnu založila v roce 2007 uznávaná autorita ve světě kávy a zároveň ředitel pražírny La Boheme Café, američan Charles Fleer. Zaměstnává odborníky, kteří se můžou pochlubit i porotcováním v celosvětové prestižní soutěži Cup of Excellence. Fleer sám je také členem skupiny Specialty Coffee Association of America.

Jako zástupce kávy jmenujme El Salvador Divisadero Pacamara Honey. Tato ovocná káva s příchutí černého rybízu a třtinového cukru se sladkou dochutí a plným tělem je čerstvou novinkou v nabídce La Boheme. Kávu pěstuje farmář Mauricio Salaverria v nadmořské výšce 1500 m. n. m. poblíž městečka Ataco v přímořském státu Střední Ameriky – v Salvadoru. Mauricio pokračuje v dlouhodobé rodinné tradici, využívá k přírodnímu prostřední šetrný zpracovatelský závod, kávové třešně jsou sbírány výhradně ručně a tím je zaručena nejvyšší kvalita produktu.

Mamacoffee

Mamacoffee je považována za nejstarší fair-trade pražírnu ve střední Evropě. Kávu nakupují vždy od drobných farmářů z posledních sklizní a s každým farmářem se osobně znají. V současnosti dokonce jednu farmu sami zakládají. Jejich základním znakem je tzv. fair-trade přístup, který zaručuje spravedlivé výkupní ceny surovin v chudých rozvojových zemích. Díky tomuto přístupu se zvedá životní úroveň místních obyvatel a nedochází tak k novodobému otroctví. Místní děti dostávají kvalitní vzdělání a všichni mají základní lékařskou péči. Mezi nejlepší kávy pražírny mamcoffee zajisté patří i nová intenzivní káva Rwanda Muhondo s nádechem lesního medu, sladkého grepu a bergamotu.

Original Coffee

Tato pražírna vznikla v roce 2012 jako odnož mamacoffee. Vedení společnosti je proslulé individuálním přístupem ke každému druhu kávy. Velmi často má svoje zástupce na evropských festivalech kávy i přímo v pěstitelských rodinách. Udržuje si tak stále přehled o nejnovějších trendech v kávovém průmyslu. Rozhodně doporučujeme jejich kávu Guatemala Cobán se sladkou chutí lískových oříšků a švestek se zázvorovou dochutí.

Coffee Source

Coffee Source byla založena v roce 2003. Proč? Protože majitelům v té době na trhu prostě chyběla kvalitní dobrá káva. Od té doby se leccos změnilo na trhu výběrové kávy a s ním vyrostla i tato pražírna. Kávu si pečlivě vybírají přímo na plantážích od pěstitelů. V Praze ve Francouzské ulici vlastní kavárnu „Coffee House Prague“, kam byste se určitě měli podívat. Kvalita zde totiž vždycky hraje prim a spokojení zákazníci rostou jako houby po dešti. Tato pražírna se může pochlubit produkcí kávy Keňa Kamviu, která vás uchvátí aciditou limetky a zeleného jablka s velmi sladkou dochutí.

Rebelbean

Sympaťáci z Rebelbeanu jsou prostě rebelové. Tato pražírna chce vystoupit z davu a dělá věci po svém. Mezi vytříbené kousky řadíme určitě i kávu Honduras Altos De Erapuca, která má tóny pekanových ořechů, javorového sirupu a grepu.

Gill´s Coffee

Brněnská pražírna Gill´s Coffee byla pojmenována podle svého zakladatele Miloše Gilánika. Mají velice osobitý přístup, kdy kávu praží až ve chvíli, kdy si ji zákazník objedná. Díky tomu dorazí ke spotřebiteli vždy 100% čerstvá. Jejich chloubou je potom například káva Etiopie Sidamo s lehkým vyváženým tělem vhodným pro letní měsíce a s chutí ostružin, meruněk, nugátu a limetek.

Dos Mundos

„Dva světy“, to v překladu znamená název pražírny Dos Mundos. Co tím chtějí naznačit můžete zkusit hádat do komentářů.  Nabídku pražírna často obměňuje a vybírá ty nejlepší sklizně. Jako zástupce z jejich pražírny zmiňme kávu Keňa Kiamabara Nyeri s chutí žlutého melounu, aroma papáji, citrusů a černého rybízu a s dochutí lesního medu.

Fair&Bio

Jak už napovídá název, tato pražírna se specializuje na bio kávu a do pracovního procesu zapojují občany se zdravotním postižením, kteří by byli na pracovním trhu jinak znevýhodněni. Vyzkoušejte jejich Kongo Lake Kivu s aciditou divokých višní a černého rybízu s nádechem sladké skořice.

Tak co, dali byste si? Naše chuťové buňky právě touží po ochutnávce některé z vyjmenovaných káv. A to byl jen stručný výčet druhů kávy, které se u nás dají sehnat. Pražírny ale obvykle bohužel prodávají kávu pouze ve větším množství, protože ji nejde pražit po troškách. Pokud tedy rádi experimentujete a zkoušíte stále nové příchutě kávy, máme pro vás jednoduché řešení – předplatné kávy od Coffee to Home. Díky této službě můžete každý měsíc zkoušet nové a nové chutě kávy, protože se jedná o degustační balíčky s více kávami najednou.

O Coffee to Home

Káva chuti lesních jahod, ostružin a mandarinky, středního těla a nízké acidity, která přechází do čokoládovo-mandlových tónů? Ano, přesně tento druh káv u nás najdete.

Za Coffee to Home stojí lidé, kteří milují kávu a chtějí tuto lásku předávat dále. Chtějí naučit ostatní pít kvalitní výběrovou kávu a zkultivovat tak celou českou (a později i světovou) kávovou kulturu. Chceme v lidech vzbudit touhu objevovat jednotlivé chuťové tóny, kterých se v kávě dá nalézat nekonečně mnoho pořád a pořád dokola. Důraz klademe na nejvyšší kvalitu, bez které by se výběrová káva stala pouze klasickou komoditní surovinou, kterou si můžete koupit například v obchodní řetězce.

Kouzlo je v tom, že všechny kávy každý měsíc měníme. Spektrum káv je tedy široké a objevovat můžete chutě vznikající od Brazílie přes Keňu až do Indie. Prostě celý svět. Když zákazníkům nějaká káva zachutná více, mohou si jí potom přikoupit libovolné množství. Součástí balení jsou i degustační kartičky nebo popisky káv, abychom našim zákazníkům usnadnili jejich cestu za výběrovou kávou, a udělali z ní hru, na kterou každý měsíc čekají s nezdravě zdravou závislostí.