Milujete pizzu a zdá se vám nemožné připravit doma opravdu dobré těsto jako z pizzerie? Narážíte na limity své trouby nebo na to, že nemáte k dispozici kamennou pec na pizzu?

Prošli jsme spoustu receptů a v tomto článku přinášíme nejlepší domácí způsob, jak připravit těsto a upéct tak skvělou pizzu, která překoná i pizzu vašeho místního dodavatele.Je třeba poznamenat, že styly a preference pizzy se samozřejmě liší. Hledali jsme tenkou, žvýkací krustu, dobrou na skus, méně mastnou s tmavými skvrnami na horní i spodní straně.

Tajemství našeho těsta jako z pizzerie je dostatečná hydratace a doba kynutí těsta. Čím více vody v těstě, tím křupavější bude na vnější straně a žvýkací uvnitř. Recept vyžaduje kynutí 18 hodin. Vše má svůj správný čas. Výhodou dlouhého kynutí je pozvolné získávání chutí z mouky, kterou projíždí kvasnice s cukrem. Z receptu připravíte 6 pizz o průměru 30 cm. 

Ingredience na pizza těsto

3 ¾ hrnku hladké mouky, plus trochu na tvarování těsta

2 lžičky jemné mořské soli

¼ lžičky aktivního suchého droždí

1 ½ hrnku vody

Postup

Smícháme mouku, sůl a kvasnice ve středně velké misce. Do sypké směsi budeme postupně zapracovávat vodu. Přidáváme vždy trochu, zapracujeme do těsta a opakujeme. Poté těsto prohněteme rukama do hladka. Do čistě misky si těsto rozdělíme na 4 velké koule, misku zakryjeme potravinářskou folií a necháme v pokojové teplotě a bez zásahu! kynout cca 18 hodin. Připravené těsto by mělo mít na povrchu malé bublinky a dvojnásobný objem. 

Přeneste těsto na pracovní plochu a rozdělte na 3 stejné části. Každou část jemně tvarujte do hrubého obdélníku, který budete překládat směrem od okraje ke středu. Těsto se tak dokonale provzdušní a získává křehkost. Těsto pak poprášíme moukou, odložíme na pracovní plochu, zakryjeme potravinářskou fólií či vlhkou utěrkou a necháme odpočívat, dokud není měkké a ohebné (cca 1 hodinu).

Odpočaté těsto tvarujte navlhčenýma rukama. Dejte pozor na přílišné moučení. Pamatujte, že klíčem ke křupavé pizze je hydratace. Musí zůstat lepivé a „chlupaté“. Italští experti na pizzu doporučují nedělat doma těsto příliš tenké. Takové těsto je vhodné do rozpálené pece, nikoliv do trouby, mohli byste pizzu snadno přesušit. 

Nevěšte hlavu nad nedokonalým tvarem vaší pizzy, je to přece ruční práce!

Rozpalte troubu na 220 – 250°C a teplotu neustále udržujte! Nikdy nesmí přijít pizza do nedostatečně předehřáté trouby, jinak se začne vařit a je po křupavosti. Pečeme do křupava podle preferencí.

Buon appetito!