Milujete vanilkovou? Připravili jsme pro vás základní recept na vanilkovou zmrzlinu, která se hodí ke každé příležitosti. Navíc, jakmile zvládnete tento recept, jste na dobré cestě k tomu vymyslet si vlastní chutě a připravit si zmrzlinu snů.

Ingredience

6 velkých vaječných žloutků, 130 g krupicového cukru, 375 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk nebo 1 čajová lžička vanilkového extraktu, 375 ml smetany s vyšším obsahem tuku (min. 30%)

Postup

Den předem si dejte vychladit kastrůlek do mrazáku. Do kastrůlku pak vlijte mléko, smetanu, vyškrábněte dřen z lusku a vložte i slupku vanilkového lusku. Přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. Lusk už můžete vyhodit.

Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny, kterou pak vmíchejte do vychladlé tekuté směsi. Celou směs si přelijte do čistého kastrůlku a na nejslabším plamenu vařte do zhoustnutí (cca 20-25 min, vařečka musí držet ve směsi).

Zhoustlou směs dáme do připravené mísy na zmrzlinu, přikryjeme fólií a dáme nejlépe na noc zmrznout do mrazáku. Ztuhlou zmrzlinu ještě našlehejte ručním šlehačem – bude nadýchaná. Poté ještě 4 hodiny do mrazu a nejkrémovější vanilková zmrzlina je na světě.

Dali byste si raději zmrzlinu s kousky oříšků, čokolády nebo ovoce? Vanilkovou zmrzlinu můžete použít jako základ. Připravte si zmrzlinu snů podle svých představ nebo se inspirujte. Recept je vhodný jako kopečková zmrzlina i točená zmrzlina do přístrojů.

Související články:

Skvěle krémová jahodová zmrzlina

Ochuťte si zmrzlinu podle svého!

Dva kopečky čabajkové, prosím!

Domácí zmrzlina bez zmrzlinového přístroje