JXTC Urban Life - шаблон joomla Продвижение

Zdraví

Proteinová dieta

Proteinová dieta – Co jíst

Na světě je celá řada diet a proteinová dieta do nich rozhodně patří. Proteiny, jednodušeji řečeno bílkoviny, jsou pro naše tělo základním stavebním kamenem. Jsou složeny z aminokyselin a nacházejí se v každé živé buňce. U člověka se podílí na výstavbě svalstva.

Bílkoviny však nejsou tím jediným, z čeho tělo bere energii, jsou to zejména sacharidy, ale v menší míře i tuky. V této dietě dochází k tomu, že je podíl příjmu sacharidů včetně tuků snížen a bílkovinné složky v potravě naopak zvýšeny. Nicméně stále je potřeba tělu dodávat vitamíny, minerály i stopové prvky.

Princip hubnutí je jednoduchý

Tím, že člověk omezí příjem sacharidů, tělo si začne brát energii z tukových zásob. Přírodní zdroj sacharidů je tu umožněn z ovoce a zeleniny (50 gramů maximum). Podstata zvýšeného příjmu bílkovin současně spočívá i v tom, že se při hubnutí nebude spalovat svalová hmota.

Hubnutí na úkor úbytku svalového hmoty je chybou spoustu diet. Lidé mají radost, že shodili přebytečné kilogramy, ale v řadě případů je to právě ztrátou svaloviny. Pitný režim je v této dietě velmi důležitý, protože tělo ztrácí hodně vody, kterou je člověk nucen doplňovat. Zvýšit ho na 2 - 3 litry denně bude optimálním řešením.

Co konzumovat

Konzumace proteinů je každému z nás tedy jasná, ale kde se nacházejí živočišné proteiny už všichni vědět nemusíme. Jedná se zejména o mléčné produkty v podobě mléka, tvarohů, jogurtů, sýrů, kefírů, dále vejce, ryby, maso a hlavně zelenina. Vhodným potravinovým doplňkem je i sójový protein.

Proteinová dieta - jídelníček

V prvních počátcích této diety je jídlo servírováno zhruba 5x denně a je v něm zařazeno spousta zeleniny. Zelenina je povolená a taková brokolice nebo květák rozhodně není špatnou volbou. Mimo nich se nabízí i pórek, špenát, okurka, fazole, kapusta, kořenová zelenina, lilek, cuketa, patison, řeřicha, sójové klíčky, čekanka a další. Kromě smažení, které nepřinese nikomu nic, jen tuky navíc, jsou přece i jiné možnosti úpravy, např. vaření, dušení, ale i syrový stav.

Tělo si v této fázi zvyká na snížený příjem sacharidů a tuků, učí se využít energii ze zeleninových pokrmů a lépe se vyrovná s dalším momentem, který přichází cca měsíc po. Doporučuje se jíst libové maso, ryby a vejce, sníží se porce proteinového jídla na 3 porce denně. Po uplynutí určité doby se člověk může zase vrátit k 5 denním výživovým porcím, záleží na každém, co mu lépe vyhovuje. Sport tělo udrží v kondici a postupně by se měl zvyšovat i příjem cukrů, aby se člověk nestal obětí jo-jo efektu. Dále se stačí držet základních pravidel zdravé životosprávy.

Tato dieta přechodovém stádiu k vysněné postavě rozhodně pomůže. Není sice vhodná pro všechny, protože většina zeleniny obsahuje vitamín K, který ovlivňuje srážlivost krve, ale i tak se stala zajímavým objevem.

Přihlášení do klubu