Své jméno získala Breussova dieta po svém objeviteli, rakouském léčiteli a původním povoláním elektrikáři Rudolfu Breussovi. Ten se věnoval péči o pacienty s nádorovými onemocněními, kterým doporučoval, aby takzvaně nádor vyhladověli.
Stejnou dietu doporučoval i pacientům s dalšími nemocemi, a to tuberkulózou, leukémií či artritidou. Na jeho doporučení nepřijímali žádnou pevnou stravu, pouze pili zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Podle svého tvůrce a jeho následovníků měla tato dieta nastartovat samoléčebný proces v organismu. S Breussovými názory ale zásadně nesouhlasí lékaři, včetně České lékařské komory. Jeho pacienti umírali na naprosté vysílení.
Jedna kúra Breussovy diety trvá 42 dní a během ní může člověk ztratit 5 až 15 kilogramů. Denně se konzumuje toto:
ráno: půl hrnku studeného ledvinového čaje
hodinu poté: 1 až 2 hrnky čaje z šalvěje, třezalky, meduňky a máty
hodinu poté: doušek zeleninové šťávy
následně: po doušcích zeleninová šťáva 10 až 15× za den
1 střední brambora
300 g červené řepy
100 g mrkve
100 g celeru
30 g ředkve
Zeleninu oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a sceďte. Konzumuje se jen čistá šťáva, nikoli scezené pevné zbytky zeleniny.
Maximální denní dávka šťávy: 0,5 l za jeden den
Podle názorů odborníků je Breussova dieta natolik jednostranná, že pro redukční dietu se nehodí. Dobrovolníci, kteří kúru podstoupili, sice zhubli, ale po návratu k běžné stravě se u nich dostavil masívní jojo efekt, i když jedli méně, než před zahájením kúry. Pro redukci váhy se tak nedoporučuje.
Celkem běžně se ale používá na očistnou kúru, například na jaře. Nedrží se ale celých 42 dní, ale jen několik, obvykle 3 dny. Nemusí se ani přesně dodržet složení podle Breusse, ale zeleninová šťáva by měla být vždy čerstvě připravená doma. Zeleninové džusy v krabici koupené v hypermarketu vhodné nejsou.