Věděli jste, že současnou populaci trápí výrazný nedostatek křemíku, což je prvek zcela zásadní pro správné fungování lidského organismu? Čím to je?
Některé teorie považují nedostatek křemíku za civilizační jev spojený s intenzifikací zemědělství, pěstováním nových odrůd obilnin a využíváním vyčerpaných půd. V důsledku toho mohl klesnout podíl křemíku přirozeně se vyskytujícího v potravinách až o dvě třetiny.
Křemík patří ke stopovým prvkům, jehož účinky na naše zdraví jsou opravdu významné a četné. Podílí se například na zdraví celého pohybového aparátu – tedy na stavu kostí, chrupavek, kloubů, vazů a podobně; dále je také důležitý pro pevnost a kvalitu zubů, nehtů či vlasů a pokožky a jeho nedostatek se může projevit i zhoršením zdraví cév, srdce, nervového systému nebo ledvin a močových cest.
Pokud jste nabyli správného dojmu, že přísun tak esenciální látky by se neměl podceňovat, potom jste na správné cestě.
Jedním z fascinujících zdrojů křemíku je tzv. křemelina. Většina druhů této horniny je vhodná jen pro průmyslové využití, ale některé druhy lze konzumovat a přinášejí bezpočet výhod pro zdraví.
Kromě vysokého obsahu křemíku, jehož důležitost už znáte, však dokáže křemelina nabídnout i něco navíc. Díky své struktuře je totiž dokonalým prostředkem pro detoxikaci střev. Křemelina dokáže absorbovat odpadní a toxické látky, a dokonce zbavit tělo parazitů, prvoků, plísní, hub a dalších nežádoucích „obyvatel“.
Pravidelná konzumace křemeliny tak může přinést benefity vyplývající z dostatku křemíku a postará se také o zdravější trávení a odstranění různých neduhů, které mohou mít zanesená střeva na svědomí.
Zdroj: Vitatrend.cz
Související články: